نوشته شده توسط :

لطفا به وبلاگ ما هم نگاهی بیندازید این وبلاگ معرفی کوتاهی از کتاب »مقدمه ای بر جغرافیای تاریخی شهر زابل» می باشد. اگر مایلید می توانید نام کتاب را در گوگل جستجو کنید سپس لینک آن را در وب سایت خود بگذارید.

با تشکر

نام کتاب: مقدمه ای بر جغرافیای تاریخی شهر زابل

مولف: ناصر چاری

وبلاگ: zabolhistory.blogfa.com

درباره کتاب:

این اثر در هشت بخش تنظیم شده، که در هر بخش براساس فصول آن به موضوعات مختلف پرداخته شده است.

ـ در بخش اول به مفهوم جغرافیای تاریخی پرداخته شده است. دراین قسمت ضمن معنی تاریخ و جغرافیا به شناخت جغرافیای تاریخی توجه شده است. و با توجه به جدید بودن آن در لغت نامه های مختلف معنی آن جستجو شده و رابطه بین تاریخ و جغرافیا از نظر اساتید مختلف و صاحب نظر آورده شده است و در آخر هم در مورد تاثیر جغرافیا بر تاریخ شهر زابل بحث شده است.

ـ در بخش دوم به دارالحکومه های سیستان قبل از زابل توجه شده است. لذا در قسمت بررسی سکوهه به عنوان دارالخلافه سیستان شرحی نیز راجع به طایفه سرابندی با تکیه بر امرای این خاندان آمده است.

ـ در بخش سوم در ابتدا شرحی راجع به خاندان علم یعنی موسسان شهر ناصری آمده است و از آبادیهای ابتدایی زابل یعنی حسین آباد و شهر ناصری سخن رانده شده است. با توجه به تشکیل زابل فعلی از تلاقی این دو آبادی شرح آنها همراه با حوادث بوقوع پیوسته در آنها و نیز محلات قدیمی این دو آبادی ضروری می نمود.

ـ در بخش چهارم به تاسیسات اروپائیان در زابل فعلی توجه شده است. مرزی بودن سیستان و بحث هند بریتانیا که روسیه به آن چشم دوخته بود باعث تشکیل کنسولگری های دولت های انگلیس و روس در رقابت با هم در ابتدای قرن بیستم شد. این کنسولگری ها به دنبال خود بانک های شاهنشاهی و استقراضی را آوردند و نیز کنسولگری بریتانیا در زابل خود دارای قسمت های دیگری مثل مسجد و بیمارستان بود. که توضیحاتی نیز درباره آنها ارائه شده است.

بلژیک نیز دیگر کشور اروپایی در ابتدای قرن بیستم از طریق اداره گمرک ایران وارد بازار این سیاست ها شده و در سیستان نیز دارای شعبه ای بود که به آن پرداخته شده است.

ـ در بخش پنجم به زابل فعلی توجه شده است. ابتدا خود زابل و پیشینه نام آن بررسی گردیده است. در قسمتی از این بخش به چهارسوهای معروف زابل و اماکن موجود در آنها اشاره شده است و در فصلی دیگر اطلاعات تعدادی از ادارات به طور گزینشی ذکر گردیده است و نیز به اماکن خدماتی پرداخته شده است.

ـ در بخش ششم به محلات زابل در غالب «محله»، «کوچه محله» و «ده محله» و وضعیت استقرار آنها توجه شده است. اطلاعات این قسمت از طریق تحقیقات میدانی جمع آوری شده است. به این صورت که مؤلف با حضور در محله و ارتباط با بانیان یا مطلعین اطلاعاتی را شفاهی جمع آوری کرده است و با استفاده از برخی منابع و اسناد به جمع بندی کلی رسیده است.

ـ در بخش هفتم از قبرستان های ابتدایی و جدید زابل سخن رانده شده است. در این بخش سعی شده است تاریخچه افتتاح این قبرستان ها پیدا شود.

ـ در بخش هشتم به زندگی و معرفی برخی از شخصیت ها یا طوایف پرداخته شده است. برخی از این افراد نظیر سرهنگ مکری از اولین کسانی هستند که خیابان های فعلی زابل توسط وی مرزبندی شد.



:: موضوعات مرتبط: در باره سیستانیان , ,
:: برچسب‌ها: مقدمه ای بر جغرافیای تاریخی شهر زابل , مکری , ,
:: بازدید از این مطلب : 662
|
امتیاز مطلب : 24
|
تعداد امتیازدهندگان : 7
|
مجموع امتیاز : 7
تاریخ انتشار : 27 ارديبهشت 1391 | نظرات ()
نوشته شده توسط : naser

فاطمه خزایی دختر پینگ پنگ بازی که که از منطقه مظلوم  و محروم سیستان و بلوچستان توانسته است چندین بار به عضویت تیم های ملی درآمده نیازمند توجه و تامل مسئولان است. درد دل و گفته های این دختر مظلوم اما قهرمان شنیدنی و جالب خواهد بود آقایان مظلومان حاشیه نشین درد چشیده را دریابند ولله [...]

برای مطالعه ادامه مطلب بر روی تصویر زیر کلیک کنید



:: موضوعات مرتبط: در باره سیستانیان , ,
:: برچسب‌ها: فاطمه خزایی , نگین سیستان , مصاحبه , ,
:: بازدید از این مطلب : 1563
|
امتیاز مطلب : 33
|
تعداد امتیازدهندگان : 9
|
مجموع امتیاز : 9
تاریخ انتشار : شنبه 9 ارديبهشت 1391 | نظرات ()
نوشته شده توسط : naser

در هر منطقه‌اي سال نو با يك پيش درآمد طبيعي آغاز مي‌شود، يعني طبيعت به گونه‌اي به انسان‌ها آمدن سال نو را بشارت مي‌دهد اين پيش درآمدها گاهي باد ملايمي است كه با وزش خود آمدن بهار را مژده مي‌دهد در جاي ديگر حضور بلبل يا مرغان ديگري است و در گوشه‌اي ديگر گرم شدن زمين، ذوب شدن برف‌ها و آغاز شكوفه درخت‌ها اما در سيستان حضور پرستوها و وزش دو باد، آمدن نوروز را بشارت مي‌دهد.

آداب و رسوم سیستانیها در استقبال از سال نو را در ادامه مطلب پی گیری فرمایید

 



:: موضوعات مرتبط: در باره سیستانیان , ,
:: برچسب‌ها: سیستانیها , آداب و رسوم , عیدنوروز , سیزده بدر , کوه خواجه , پلپلاسی , بادپنجکه , طایفه چاری ,
:: بازدید از این مطلب : 3237
|
امتیاز مطلب : 40
|
تعداد امتیازدهندگان : 14
|
مجموع امتیاز : 14
تاریخ انتشار : سه شنبه 23 اسفند 1390 | نظرات ()
نوشته شده توسط : naser

  سیستانیها برای اثبات بزرگی و آزادگی ونشان دادن ارادت خود به ولایت در 19 بهمن 1330 به پا خواستند. 
 

 

19بهمن 1330یاد آور قیام خونین ودلاورانه مردم سیستان است

   قیامنوزدهبهمنماهسال1330حرکتیانقلابیازرویآگاهیوبصیرتبودکهمردمولایتمدارسیستانبهتبعیتازولایتودرحمایتازروحانیتباجسارتوشهامتبینظیردرزمانیکهخاندانپهلویباحمایتآمریکاحکومتمیکردندو با پا فشاری بر روی حق قانونی و شرعی که همان حق تعیین سرنوشت ازطریق  صندوق های آرا  بود بهمیدانآمدند و کاخآمالوآرزوهایدیرینهخاندانخزیمهراویرانو بهسلطهیکصدسالهاینخاندانپایاندادند .

    قیام19بهمنهرگزازخاطرمردمنخواهدرفت،دراینروز   سیستانی ها برای تعیین سرنوشت از دل صندوق رأی که نشانه وزمینه ای از مردم سالاری دینی بود قیام کردند ودر این راه حداقل 14کشته و 40 مجروح دادند. 

 

 



:: موضوعات مرتبط: در باره سیستانیان , ,
:: برچسب‌ها: قیام , 19بهمن , سیستان ,
:: بازدید از این مطلب : 698
|
امتیاز مطلب : 93
|
تعداد امتیازدهندگان : 23
|
مجموع امتیاز : 23
تاریخ انتشار : دو شنبه 18 دی 1390 | نظرات ()
نوشته شده توسط : naser

پس از شهادت حضرت اباعبدالله الحسين ـ عليه السلام ـ و ياران باوفايش وقتي اين خبر در بلاد اسلامي منتشر گشت و به کالبد بي روح جامعه، جاني تازه بخشيد، اولين کساني که اين جام بيداري را سر کشيدند و فرياد غرنده و سهمگين اعتراضشان وزيدن گرفت، مردمان فهيم سيستان بودند.

«اولين قيام مردان مرد براي خونخواهي حضرت امام حسين ـ عليه السلام ـ در سيستان،»[1] نام کتابي است که به قلم پژوهشگر و انديشمند برجسته ي حوزه و دانشگاه حضرت حجت الاسلام والمسلمين علي دواني(ره) به رشته تحرير درآمده است.

هسته مرکزي اين کتاب را اولين قيام مردمي که براي خونخواهي امام حسين ـ عليه السلام ـ پس از قيام خونين آن حضرت در سراسر مملکت اسلامي شکل پذيرفته است تشکيل مي­دهد. نويسنده در اين کتاب با رويکردي کاملاً تاريخي و مستند به اين مسئله پرداخته است.

در بخشي از کتاب آمده است:
«سخن در اين است که در تمام شهرهاي اسلامي کسي يا گروهي زبان به اعتراض نگشود و براي خونخواهي جانبازان کربلا و دفاع از خاندان رسالت قيامي صورت نگرفت ــ و اگر اتفاق افتاده باشد، تاريخ ثبت نکرده است ــ جز قيام توابين در کوفه که سه سال بعد انجام گرفت و قيام مختار که باز در کوفه و پنج سال بعد روي داد.

اما ببينيد وقتي اين خبر در همان سال به مردم رشيد و با ايمان سيستان رسيد چه شد؟ مردمان سيستان گفتند: نه نيکو طريقتي برگرفت يزيد که با فرزندان رسول الله چنين کرد. پاره اي شورش اندر گرفتند. عباد بن ‌زياد (والي سيستان) سيستان را به مردم آن جا سپرد و فرار را بر قرار ترجيح داد.»

علاوه براين توفيق بزرگ، سيستان، سند افتخار آميز ديگري هم در پرونده زرين خود دارد و آن سبّ نگفتن حضرت اميرالمومنين علي (ع) در زماني است که همگان بر منابر آن حضرت را سب مي گفتند؛ و از همين روي است که سيستان را به لقب دارالولايه هم مفتخر نموده اند.

پي نوشت:
1 . اولين قيام مردان مرد براي خونخواهي حضرت امام حسين عليه السلام در سيستان، علي دواني، چاپ اول، 1384



:: موضوعات مرتبط: در باره سیستانیان , ,
:: برچسب‌ها: سیستانیان , اولین خونخواهان حسین بن علی(ع) ,
:: بازدید از این مطلب : 760
|
امتیاز مطلب : 44
|
تعداد امتیازدهندگان : 13
|
مجموع امتیاز : 13
تاریخ انتشار : جمعه 25 آذر 1390 | نظرات ()

صفحه قبل 1 صفحه بعد